Programi cjeloživotnog obrazovanja

Osnovno o programu

dr.sc. Iva Kaić, izv. prof. 01/6060 785 ikaic@ffzg.hr
Odsjek za arheologiju
dr.sc. Domagoj Tončinić, izv. prof.
Ljetni
dvorana A-018, četvrtak, 12.30-14.00 h
hrvatski
450
3
5
Otvoreni kolegij

Detaljno o programu

Cilj predmeta je upoznavanje studenata s prehrambenim navikama rimskodobnog stanovništva. Studenti će se kroz arheološke nalaze i antičke izvore upoznati s antičkom kuhinjom, namirnicama, receptima i načinima pripreme hrane. Sve teme bit će potkrijepljene arheološkom građom s područja provincija Dalmacije i Panonije te X. italske regije i dovedene u vezu s pisanim izvorima. Kolegij će završiti praktičnom pripremom rimske hrane po receptima iz antičkih izvora.
Cilj predmeta je upoznavanje studenata s prehrambenim navikama rimskodobnog stanovništva. Studenti će se kroz arheološke nalaze i antičke izvore upoznati s antičkom kuhinjom, namirnicama, receptima i načinima pripreme hrane. Sve teme bit će potkrijepljene arheološkom građom s područja provincija Dalmacije i Panonije te X. italske regije i dovedene u vezu s pisanim izvorima. Kolegij će završiti praktičnom pripremom rimske hrane po receptima iz antičkih izvora.
1. objasniti prehrambene navike rimskodobnog stanovništva
2. prepoznati i objasniti arheološka svjedočanstva namirnica koje su konzumirali Rimljani
3. prepoznati kronološki i kulturološki indikativan rimsko-provincijalni arheološki materijal

4. kritički interpretirati antičke izvore o rimskoj prehrani
5. objasniti načine pripreme, pohrane i transporta rimskih prehrambenih namirnica
6.
1. Uvod
2. Antički izvori o prehrani
3. Rimske gozbe, barovi i gostionice
4. Gospodarstvo u antici na prostoru Hrvatske u svjetlu prehrane
5. Stočarstvo i lov - meso i mesni proizvodi
6. S polja na stol – povrće, voće i žitarice
7. Plodovi iz mora - ribarstvo
8. Začini u rimskoj kuhinji
9. Tragovi vinarstva i uljarstva
10. Prehrana rimskog vojnika
11. Kuhinja i kuhinjski pribor
12. Čuvanje i transport namirnica
13. Interdisciplinarna istraživanja prehrane
14. Rekonstrukcija rimskih recepata
15. Zaključno predavanje
1. Ožanić, I., 2004. Olivijina cibalitanska kuharica, Recepti rimskih autora prilagođeni 21. stoljeću. Gradski muzej Vinkovci, 2004.
2. Sanader, M., 1985. Prilog istraživanjima antičkog umijeća kuhanja. Latina et Graeca 26, 53-62.
3. I. Borzić, I. Jadrić, Opskrba hranom u rimskom legijskom logoru u Burnumu – analiza amfora, u: M. Sanader, A. Rendić-Miočević, D. Tončinić, I. Radman-Livaja, Proceedings of the XVIIth Roman Military Equipment Conference: Weapons and Military Equipment in a Funerary Context, Zagreb 2013, 523-535.
4. Matijašić, R., 2009. Sredozemno prehrambeno trojstvo u antici na Jadranu. U: Mogorović Crljenko, M., Uljačić - Vekić, E. (ur.), Cerealia, oleum, vinum... kultura prehrane i blagovanja na jadranskom prostoru, Zavičajni muzej Poreštine, Poreč, 37-53.
5. Slapšak, S. (prir. i prev.), 1989. Apicije, O kuvanju. Latina et Graeca, Zagreb.
6. Škegro, A., 1999. Gospodarstvo rimske provincije Dalmacije. Zagreb.
7. Davies, R.W. 1971. Roman Military Diet. Britannia 2, 122-142.
8. Reed, K., Ožanić Roguljić, I., 2020. The Roman Food System in Southern Pannonia (Croatia) From the 1st –4th Century A.D. Open Archaeology 6, 38-62.
9. Bulat, M. 2002. Tragovi antičkog vinogradarstva i vinarstva u Slavoniji. Osječki zbornik 26, 45-54.
10. Romanović, D., 2016. Čovjek i more. Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar. Arheološki muzej Zadar, Zadar.
Nazočnost od 80% na nastavi.

Zanima Vas program? Prijavite se ovdje!

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!