Kolegij će predstaviti osnovne koncepte ljudske prehrane i prehrambenih sustava kroz 3 ključne perspektive: 1) biološko-evolucijska, 2) sociokulturna i 3) političko-ekonomska. Iako dostupnost hrane ovisi o fizičkom okolišu, sustavima proizvodnje hrane i ekonomskim resursima, izbor hrane i strategije koje ljudske skupine koriste kako bi dobile pristup i distribuirale hranu duboko su usađene u specifične kulturne obrasce, društvene odnose te političke i ekonomske sustave. Sukladno tome, antropologija prehrane pruža multidisciplinarni pristup između antropologije i nutricionističkih znanosti, te kao takva može pružiti vrijedan i nezamjenjiv uvid u interakcije društvenih i bioloških čimbenika u kontekstu prehrambenog zdravlja pojedinaca i populacije.
Kolegij će predstaviti osnovne koncepte ljudske prehrane i prehrambenih sustava kroz 3 ključne perspektive: 1) biološko-evolucijska, 2) sociokulturna i 3) političko-ekonomska. Iako dostupnost hrane ovisi o fizičkom okolišu, sustavima proizvodnje hrane i ekonomskim resursima, izbor hrane i strategije koje ljudske skupine koriste kako bi dobile pristup i distribuirale hranu duboko su usađene u specifične kulturne obrasce, društvene odnose te političke i ekonomske sustave. Sukladno tome, antropologija prehrane pruža multidisciplinarni pristup između antropologije i nutricionističkih znanosti, te kao takva može pružiti vrijedan i nezamjenjiv uvid u interakcije društvenih i bioloških čimbenika u kontekstu prehrambenog zdravlja pojedinaca i populacije.
1. Savladati temeljne pojmove antropologije prehrane 2. Prepoznati ključne perspektive u analizi prehrambenih sustava 3. Prepoznati veze prehrane, evolucije, kulture i ekonomije 4. Kritički promišljati koncept hrane 5. Analizirati i propitkivati javni diskurs o temama kojima se bavi kolegij
1. Uvodne napomene o antropologiji prehrane 2. Osnovni pojmovi nutricionizma 3. Evolucija ljudske prehrane 4. Prehrana arheoloških populacija 5. Prehrana - neolitska i industrijska revolucija 6. Prehrambeni sustavi i strategije preživljavanja 7. Prehrana i epidemiološka slika modernih populacija 8. Pretilost i pothranjenost na globalnoj razini 9. Istraživanja mikrobioma 10. Prehrambeni status pojedinca i populacije 11. Hrana kao kultura i simbol 12. Hrana kao element nacionalnog identiteta i turizma 13. Koncepti politike hrane 14. Prehrambena nesigurnost i nejednakost u raspodjeli hrane 15. Proizvodnja hrane i ekosustav
1. Alt K.W., Al-Ahmad A., Woelber J. P. 2022. Nutrition and Health in Human Evolution –Past to Present. Nutrients 2022, 14, 3594
2. Anderson E. N. 2005. Everyone eats. Understanding food and culture. New York University Press (odabrana poglavlja)
3. Chen Y., Michalak M., Agellona L. B. 2018. Importance of Nutrients and Nutrient Metabolism on Human Health. Yale Journal of Biology and Medicine 91, 95-103
4. Nestle M. 2007. Food politics. How the food industry influences nutrition and health. University of California Press (odabrana poglavlja)
5. Teaford M. F., Ungar P.S. 2000. Diet and the evolution of the earliest human ancestors. Proceedings of the National Academy of Sciences 97 (25), 13506-13511
6. Hou K. et al. 2022. Microbiota in health and diseases. Signal Transduction and Targeted Therapy 7, Article number: 135
7. Lieberman D. E. 2013. The story of the human body. Evolution, health and disease. Vintage Books
8. Heying H., Weinstein B. 2021. A hunter-gatherer's guide to the 21 century. Evolution and the challenges of modern life. Swift Press