Naziv
Povijest ranih civilizacija
Organizacijska jedinica
Odsjek za povijest
ECTS
3
Šifra
265965
Semestri
zimski
Satnica
Predavanja
45

Cilj
Cilj je kolegija da osposobi studente za razumijevanje najvažnijih procesa u dugom povijesnom trajanju na prostorima prvih urbanih društava. Studenti će se upoznati s temeljnim strukturama raznih kulturno-političkih cjelina drevnih urbanih društava starog Istoka. Prikazat će im se razni procesi koji su bili ključni za njihovo stvaranje i kasnije transformacije. Kolegijem ih upoznajemo s osnovnom terminologijom i kronologijom, suvremenim teorijskim i praktičnim pristupima u istraživanju najstarije povijesti čovječanstva.
Sadržaj
  1. Upoznavanje studenata s gradivom, načinom rada i njihovim obavezama na kolegiju Zemljopisne i klimatske karakteristike starog Istoka s posebnim naglaskom na prostor Mezopotamije. Početak sjedilačkog života i neolitizacija starog Istoka (natufijenska kultura, predneolitičke kulture levantskog, anadolskog i iranskog prostora). Prve sjedilačke kulture sjeverne Mezopotamije u kojima su postavljeni temelji za kasniju urbanizaciju mezopotamskog prostora.
  2. Zemljopisne i klimatske karakteristike starog Egipta. Postepena neolitizacija šireg egipatskog prostora (egipatski dio doline rijeke Nil, Delta, Nubija i zapadne pustinjske oaze). Poseban naglasak je na specifičnom krajoliku koji je uzrokovao drugačije neolitizacijske procese koji su prethodili formaciji egipatske kulture.
  3. Egipatske neolitičke kulture Badari i Nagada. Uspostava egipatske države, problematika tzv. „nulte“ dinastije. Ranodinastičko doba, kontakti Egipta s ostatkom staroga svijeta. Pogrebni običaji i razvoj hijeroglifskog pisma.
  4. Postupni proces urbanizacije Mezopotamije (obeidska i uručka kultura). Posebno će se govoriti o počecima stratifikacije društva u proto-urbanim središtima južne i sjeverne Mezopotamije, Anadolije i Zagrosa. Razvoj administrativnih metoda praćenja protoka robe od neolitičkih „biljega“ i jednostavnih pečata sve do nastanka prvog mezopotamskog pisma (proto klinasto pismo).
  5. Sumersko doba u južnoj Mezopotamiji (prva polovica 3. tisućljeća pr. Kr.). Problemi kronologije, najstariji kraljevski natpisi i literarnih djela. Širenje južnomezopotamskih utjecaja na širi prostor starog Istoka. Posebno će se govoriti o prvim savezima i sukobima južnomezopotamskih gradova.
  6. Egipatsko Staro Kraljevstvo, ustroj i administracija egipatske države. Piramide i Tekstovi piramida. Prvo međurazdoblje i tekstovi krize. Srednje Kraljevstvo i egipatska književnost.
  7. Druga polovica 3. tisućljeća pr. Kr. na prostoru Mezopotamije. Stvaranje i propast prvog mezopotamskog kraljevstva (Akadsko kraljevstvo). Zadnja „sumerska“ dinastija (Treća urska dinastija). Posebno će se obraditi stvaranje kraljevske ideologije kraljeva "četiri kuta svijeta“ i nove „sumerske“ kulture.
  8. Promjena društveno-političke situacije u Mezopotamiji u prvoj polovici 2. tisućljeća pr. Kr. nakon propasti Treće urske dinastije (razdoblje dominacije Isina i Larse). Pojava novih vladara južne Mezopotamije (Amoriti i Kasiti). Uzdizanje Babilona (staro i srednje-babilonsko razdoblje).
  9. Nova sila u sjevernoj Mezopotamiji – postupno stvaranje Asirskoga Kraljevstva od trgovčkog središta Ašur u staro-asirskom razdoblju do početka osvajačke politike snažnog srednje-asirskog kraljevstva. Posebno će se obraditi glavni trgovački pravci i središta kao i utjecaj trgovine na odnose moći na cijelom prostoru starog Istoka.
  10. Egipatsko Drugo međurazdoblje, boravak Hiksa u Egiptu. Uspostava Novoga kraljevstva, veliki vladari 18. dinastije. Razdoblje Amarne, diplomatski kontakti faraona i vladara ostatka starog svijeta. Hramski kompleksi u Karnaku i Luksoru. Vojska Novoga kraljevstva. Mitansko Kraljevstvo i kontakti s Egipćanima, Hetitima i Asircima.
  11. Anadolija u brončanom dobu – rana urbana središta, uspon i propast Hetitskoga Kraljevstva. Posebno će se govoriti o uzrocima i posljedicama turbulentnih zbivanja na kraju brončanog doba na širem prostoru starog Istoka.
  12. Rano željezno doba na Levantu. Transformacija starih (Feničani, novohetitske države) i formiranje novih političko-kulturnih cjelina (Frigija, Lidija, Urartu, židovska kraljevstva).
  13. Velika kraljevstva željeznog doba. Uspon i dominacija Novoasirskoga Kraljevstva. Pojava Aramejaca i širenje aramejskog jezika i pisma. Uspostava i propast Novobabilonskoga Kraljevstva i prve perzijske ahemenidske dinastije
  14. Egipatsko Novo kraljevstvo (19. i 20. dinastija). Vladavina Ramesida. Graditeljski pothvati Ramzesa II. Vojni pohodi protiv Naroda s mora. Mumije kao povijesni izvor
  15. Egipatsko Treće međurazdoblje, vladavina Libijske i Nubijske dinastije. Sukob Egipta i Asirije. Kasno razdoblje egipatske države: Saiska dinastija, veze Egipta i Grčke. Perzijska vlast u Egiptu.

Ishodi učenja
  1. objasniti historijske koncepte prvog i drugog reda i primijeniti ih u objašnjavanju ključnih fenomena, struktura i procesa u povijesti ranih urbanih kultura starog Istoka
  2. analizirati i vrednovati egzemplarne prikaze prošlosti starog Istoka (neznanstvene, znanstvene, edukativne, popularne) procjenjujući valjanost njihovih dokaza i argumenata
  3. kritički interpretirati i argumentirano raspravljati o suvremenoj znanstvenoj i stručnoj literaturi iz područja povijesti starog Istoka.
  4. analizirati i vrednovati odabrane primarne i sekundarne povijesne izvore
  5. argumentirano reagirati na zlouporabe prošlosti u historiografiji i javnom diskursu
Metode podučavanja
Predavanja su koncipirana kao pregledna izlaganja odabranih tematskih cjelina kojima se daje uvid u ključne procese oblikovanja drevnih urbanih kultura starog Istoka. Studente će se upoznati sa suvremenim tumačenjima pojedinih povijesnih fenomena, ali će im se također prikazati i izvori na kojima su takve interpretacije formulirane kao i mogućnosti drugačijih tumačenja.
Metode ocjenjivanja
Provjera znanja putem pismenog ispita u kojem će se provjeravati koliko su studenti usvojili ciljeve i ishode kolegija.

Obavezna literatura
  1. The Oxford History of Ancient Egypt, (ed. I. Shaw), Oxford University Press, Oxford, 2004; - odabrana poglavlja
  2. M. Van de Mieroop, A History of the Ancient Near East ca. 3000-323 BC, Blackwell, 2007 - odabrana poglavlja
Dopunska literatura

Obavezan predmet na studijima
Novi i reformirani studiji
  1. Povijest, sveučilišni prijediplomski jednopredmetni studij, 1. semestar
  2. Povijest, sveučilišni prijediplomski dvopredmetni studij, 1. semestar
  3. Povijest i geografija; smjer: nastavnički, sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij, 1. semestar