Naziv
Srednjovjekovna Ugarska
Organizacijska jedinica
Odsjek za povijest
ECTS
3
Šifra
265997
Semestri
ljetni
Nastavnici
Satnica
Predavanja
15
Seminar
15

Cilj
Cilj je upoznati studente s poviješću Ugarske u srednjem vijeku, jer je ona od iznimna značaja za cjelovitije razumijevanje hrvatske srednjovjekovne povijesti, posebice tijekom razdoblja zajedničke države od 1102. do 1526. godine.. Cilj je time popuniti prazninu u edukaciji povjesničara i stručnjaka srodnih disciplina na Filozofskom fakultetu, s obzirom da je ugarska povijest ranije redovito ostajala u svojevrsnom „zrakopraznom prostoru“ između nacionalne i europske srednjovjekovne povijesti te je bivala nedovoljno obrađivana u obje navedene cjeline.
Sadržaj
  1. Razdoblje doseobe naroda u Panonskoj nizini do kraja 9. stoljeća. Doseoba Mađara i prvo stoljeće njihove povijesti u Europi i Panonskoj nizini. Arpad i negovi nasljednici.
  2. Nastanak dinastije Arpadovića i sveti Stjepan. Proces kristijanizacije Ugarske. Najstariji ugarski pravni spomenici. Odnos s elitama starosjedilačkog stanovništva i njihovo uklapanje u okvire kraljevstva Svetoga Stjepana. Ugarska u 11. stoljeću.
  3. Ugarska u 12. i 13. stoljeću za vladavine Arpadovića. Zajedničko kraljevstvo s Hrvatskom. Društvo, gospodarstvo, kultura.
  4. Promjena dinastije i dolazak Anžuvinaca. Oligarhijska moć ugarskih i hrvatskih velikaša i kralj Karlo Robert. Ugarska i jugoistok Europe. Odnosi sa Srbijom, Bosnom, Vlaškom, Moldavijom i Bugarskom.
  5. Anžuvinska monarhija: kontinuiteti i promjene. Vrhunac srednjovjekovne Ugarske - vladavina Ludovika Anžuvinca. Anžuvinci u Srednjoj Europi. Ugarska i Poljska. Istočne i jugoistočne granice kraljevstva.
  6. Razdoblje takozvanog protudvorskog pokreta. Sigismund Luksemburški i Ladislav Napuljski. Počeci novog križarskog doba i borbi s Osmanlijama. Bitka kod Nikopola. Gubitak Dalmacije. Sigismund kao kralj i car. Društvene, gospodarske i kulturne promjene. Sigismund i Crkva, Sigismund i velikaši.
  7. Doba slabih kraljeva. Protuosmanska borba i Ivan Hunjadi, bitka kod Varne i na Kosovu. Talovci i Celjski. Uspješna obrana Beograda. Matijaš Korvin - stvarnost i mit. Reforme i promjene, kontinuiteti i diskontinuiteti. Osmansko osvajanje Srbije, Bosne i Hercegovine. Korvin, središnje vlasti i obrana od Osmanlija. Korvin, humanizam i renesansa.
  8. Doba Jagelovića - doba krize. Uloga domaćeg plemstva i "narodne stranke" na čelu s Ivanom Zapoljom. Jagelovići i Habsburgovci. Jagelovići, Venecija i Cambraiska liga. Ustanak Jurja Dože. Tripartit. Pad Beograda. Bitka na Mohačkom polju i slom srednjovjekovnog kraljevstva.
  9. Analiza izabranih dokumenata za ugarsku povijest do 11. stoljeća.
  10. Analiza izabranih dokumenata za ugarsku povijest 11. stoljeća.
  11. Analiza izabranih dokumenata za ugarsku povijest 12. i 13. stoljeća.
  12. Analiza izabranih dokumenata za ugarsku povijest 14. stoljeća.
  13. Analiza izabranih dokumenata za ugarsku povijest u prvoj polovici 15. stoljeća
  14. Analiza izabranih dokumenata za ugarsku povijest u drugoj polovici 15. stoljeća.
  15. Analiza izabranih dokumenata za ugarsku povijest krajem 15. i u prvoj četvrtini 16. stoljeća.

Ishodi učenja
  1. Moći objasniti različite povijesne fenomene, procese i strukture ugarske srednjovjekovne povijesti, primjenjujući historijske koncepte prvog i drugog reda.
  2. Moći objasniti i primijeniti različite metodološke postupke koji se koriste u istraživanju ugarske srednjovjekovne povijesti.
  3. Moći analizirati i vrednovati različite prikaze ugarske srednjovjekovne povijesti (raznovrsne historiografske radove te neznanstvene, edukativne i popularne prikaze prošlosti), procjenjujući valjanost njihovih dokaza i argumenata.
  4. Moći argumentima opovrgnuti zloporabe ugarske srednjovjekovne prošlosti u historiografiji i javnom diskursu.
Metode podučavanja
Predavanja, samostalni zadaci, analiza izvora.
Metode ocjenjivanja
Zbirna ocjena pohađanja nastave, pismenog ispita, samostalnih zadataka i pisanog seminarskog rada..

Obavezna literatura
  1. László Kontler, Povijest Mađarske. Tisuću godina u Srednjoj Europi, Zagreb: Srednja Europa, 2007, 49-142.
Dopunska literatura
  1. Pal Engel, The Realm of St Stephen: A History of Medieval Hungary, London: I.B. Tauris, 2001.
  2. Peter Hanák, Povijest Mađarske, Zagreb: Barbat, 1995.
  3. Tamás Pálosfalvi, From Nicopolis to Mohács. A History of Ottoman-Hungarian Warfare, 1389-1526, Leiden-Boston: Brill, 2018.

Izborni predmet na studijima
Novi i reformirani studiji
  1. Povijest, sveučilišni prijediplomski jednopredmetni studij, 2. semestar
  2. Povijest i geografija; smjer: nastavnički, sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij, 2. semestar
Fakultetska ponuda
  • Prijediplomski studij: Ljetni semestar