dr.sc. Evelina Rudan Kapec, doc.

Akademski stupanj
doktor znanosti
Zvanje
docent
Organizacijska jedinica
Odsjek za kroatistiku
Konzultacije
srijedom 11,45 - 12,30; petkom 13,00 - 14,00
Soba
B - 116
Telefon
01 6120 079
E-mail
erudan@ffzg.hr

(Pula, 1971.) Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji i nakladničkom poduzeću "Josip Turčinović" (Pazin). Od 2000. zaposlena je kao zn. nov. na projektu Novi zapisi hrvatske usmene književnosti. Doktorsku disertaciju pod naslovom: Nadnaravna bića i pojave u usmenim predajama u Istri obranila je 2010., od 2013. g. zaposlena je kao docentica na Katedri za hrvatsku usmenu književnost. Sudjelovala na domaćim i inozemnim znanstvenim skupovima te održala više javnih predavanja. Znanstvene i stručne članke objavljuje u periodici; surađivala je u Istarskoj enciklopediji i u Hrvatskoj književnoj enciklopediji. Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža,. Za Treći pogram hrvatskog radija priredila je stručne tekstove i izbor basni za serijal Životinje u basnama (urednica Giga Gračan, 2010.). Suradnica je u programu popularizacije znanosti. Usmena tradicija i djetinjstvo (voditeljica dr. sc. Jelena Marković, Institut za etnologiju i folkloristiku) te u programu poticanja čitanja: Projekt Čitaj! Čitam da bih pisao, pišem da bih čitao Centra za knjigu. Bila je tajnica Zagrebačke slavističke škole (2000. – 2003.). Objavila je zbirke pjesama: Sve ča mi rabi ovega prolića (2000.), Posljednja topla noć (2002., zajedno sa Slađanom Lipovcem i Denisom Peričićem), Uvjerljiv vrt/Convicing Garden u elektroničkom obliku (2003., prijevod na engleski Hana Dada Banak), Breki i ćuki (2008., nagrada Grada Rijeke Drago Gervais za rukopis 2007.) i Pristojne ptice (2008.) te slikovnicu (zajedno s ilustratorom Svenom Nemetom) Kraljevićev san (2010.).

Suradnica na projektu Novi zapisi hrvatske usmene književnosti (sistematizacija i valorizacija) (130-1300787-0789). U okviru projekta arhivirala je i klasificirala suvremene zapise (prikupljana građa u razdoblju od 1986.) i provodila vlastita terenska istraživanja u Slavoniji, Dubrovniku, Zagrebu, a najopsežnije u Istri u razdoblju od 2000. do 2003. (43 rkp. i audio-zbirke). Područja interesa: folkloristički, antropološki i književnoteorijski aspekti usmene proze i poezije, prostornost (primjer balada), koncepti usmenosti i literarnosti, pamćenje i sjećanje, intertekstualne veze usmene i pisane književnosti.

Izlaganja sa znanstvenih skupova (izbor)

Hrvatske usmene basne u suvremenim zapisima (u koautorstvu sa Stipom Boticom) Međunarodni znanstveni skup Zlatni danci 4 – Basne, 4. travnja 2002. (domaći skup s međunarodnim sudjelovanjem)


Regionalni identitet u čakavskom pjesništvu Istre 20. i 21. stoljeća (ili od 'sirotice' do 'krasotice', Polska i Chorwacja w europie środkowej, Integracja europejska w tradycji i przyszłości, Bielsko-Biała, 11-13. svibnja 2005. (inozemni skup s međunarodnim sudjelovanjem)

Proizvodnja folklora ili kako se predaja iz 17. stoljeća, probudila u 21. stoljeću, (u koautorstvu s Josipom Tomašić) Bałkanski folklor jako kod interkulturowy, Poznań, 11 – 13. svibnja 2009. (inozemni skup s međunarodnim sudjelovanjem)


Premještanje međa u usmenim predajama i molitvama Znanstveni kolokvij u čast 70. rođendana akademika Josipa Bratulića, Matica hrvatska, Zagreb, 20. veljače 2008. (domaći skup)


Fučićev Jure ki načinja ruke i krsnik kao iscijelitelj. Az grišni diak Branko pridivkom Fučić". Međunarodni znanstveni skup o životu i djelu akademika Branka Fučića (1920. - 1999.) Malinska, Hrvatska, 30.01.-01.02.2009. (domaći skup s međunarodnim sudjelovanjem)

Strah na dvije razine. Likovi kojih se plaše odrasli i likovi kojima odrasli plaše djecu Peti hrvatski slavistički kongres. Rijeka, 7. - 10. rujna 2010. (domaći skup s međunarodnim sudjelovanjem)

Verbalni folklor i njegova (re)prezentacija Hrvatska, folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti, Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij, Dubrovnik, 11. – 13. prosinca 2011. (domaći skup s međunarodnim sudjelovanjem) (plenarno izlaganje)

Balade i njihovi prostori (u koautorstvu s kolegicom Josipom Tomašić Jurić) Bałkanski folklor jako kod interkulturowy. II. Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup, Poznań, 28. – 29. ožujka 2012.

Kako vide dom sestra, otac i ljuba: analiza prostora u trima baladama iz kazivanja Kate Murat (u koatorstvu s kolegicom Josipom Tomašić Jurić) Hrvatska, folklorna i entografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti, Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij, Dubrovnik, 11. – 13. prosinca 2012. (domaći skup s međunarodnim sudjelovanjem)


Suvremeni pripovjedački repertoari predaja ( u koautorstvu sa S. Boticom),
XV Міжнародны з’езд славістаў = XV Международный съезд славистов = XV International Congress of Slavists (Minsk, Bjelorusija, 20. –2. kolovoza 2013.)

Komunikacijsko i kulturalno pamćenje u predajama, O pričama i pričanju danas, Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, 14.- 16. 11. 2013. (plenarno izlaganje)

Usmena književnost u okvirima nacionalne filologije i folkloristike te između znanstvenog 'tržišta' i utržive stvarnosti, Trans-Misje Kroatystyki, Međunarodna konferencija na Sveučilištu Adama Mickiewicza u Poznanju, 9 – 10. prosinca 2013.

Kretanje i konstrukcija prostora u usmenim baladama. (u koautorstvu s Josipom Tomašić), Movement and Space in Slavic Languages, Literatures and Cultures, Sofija, Bugarska; 12. međunarodna slavistička konferencija, organizator: Univerzitet Sv. Kliment Ohridski, Sofija