Naziv
Digitalne metode u društvenim i humanističkim znanostima
Organizacijska jedinica
Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti
ECTS
4
Šifra
266156
Semestri
zimski
Satnica
Predavanja
15
Seminar
15

Cilj
Informacijske i komunikacijske tehnologije povezane s internetom i velikim podatcima suvremeni su izazov za društvena i humanistička istraživanja. Kolegij omogućuje studentima pregled niza digitalno humanističkih alata koji omogućuju odgovaranje na istraživačka pitanja u društvenim i humanističkim znanostima. Također daje primjere najboljih praksi. Studenti trebaju prepoznati suvremene istraživačke metodologije u rastućem interdisciplinarnom polju digitalnih humanističkih znanosti usredotočujući se na pitanja i pristupe koji istražuju različita društvena i humanistička pitanja. Naglasak je na prepoznavanju i razumijevanju u primjeni različitih metoda i različitih vrsta podataka, kao i onih dobivenih iz postojećih zbirki s otvorenim pristupom. Prikazom tehnika analize podataka cilj je upoznati studente s mogućnostima odgovaranja na niz istraživačkih pitanja povezanih s društvenim i humanističkim znanostima. Te metode mogu uključivati: tehnike digitalizacije, prikupljanje i analizu teksta i podataka, 'udaljeno čitanje', mrežnu analizu, vizualizaciju podataka, otvorene podatke te geoprostorno mapiranje i prikaze u vremenu. Naglasak je na pristupu u uporabi alata koji može biti dvojak: iz društveno-humanističke perspektive i perspektive informacijskog i podatkovnog znanstvenika.
Sadržaj
  1. Uvodno predavanje. Sadržaj kolegija.
  2. Digitalne metode I. Digitalizacija. Veliki podatci. Digitalne zbirke. Digitalni sadržaj. Označavanje. Transkripcija. Katalogizacija. Skupovi podataka. "Crowdsourcing", igrifikacija.
  3. Digitalne metode I. "Udaljeno čitanje", (en "Distance reading"). Računalne metode u književnosti. Digitalne knjižnice. Korpusi i opisivanje digitalnog teksta. Alati za "udaljeno čitanje".
  4. Digitalne metode I. Vizualizacija informacija i skupova podataka. Alati za vizualizaciju u humanističkim i društvenim znanostima. Izrada grafikona, dijagrama, infografika, ploča. Vizualna i multimedijalna komunikacija. Principi dizajna.
  5. Digitalne metode I. Digitalno mapiranje i lenta vremena. Informacijski sustavi i geografski prostor i vrijeme u humanističkim i društvenim znanostima. Alati.
  6. Digitalne metode I. Analiza mreža za analizu društvenih pojava i odnosa među entitetima. Alati.
  7. Kolokvij.
  8. Digitalne metode II. Prikupljanje i čišćenje podataka. Softver i alati za manipulaciju podatcima.
  9. Digitalne metode II. Analiza teksta. Konkordancije, kolokacije, indeksni termini, prepoznavanje naziva. Alati.
  10. Digitalne metode II. Modeliranje tema. Analiza sentimenta.
  11. Digitalne metode II. Prepoznavanje slike. Slika u društvenim i humanističkim zanostima.
  12. Digitalne metode II. Stilometrija. Tekst u društvenim i humanističkim znanostima.
  13. Digitalne metode II. Primjeri primjena na različita područja, poput povijesti umjetnosti, književnih studija, povijesti, arheologije, sociologije, pedagogije itd.
  14. Digitalne metode II. Razmatranja o umjetnoj inteligenciji u društvenim i humanističkim znanostima.
  15. Kolokvij.

Ishodi učenja
  1. Opisati relevantne digitalne metode i prakse za istraživačka pitanja iz različitih društveno humanističkih disciplina.
  2. Usporediti relevantne digitalne metode i prakse za istraživačka pitanja iz različitih društveno humanističkih disciplina.
  3. Usporediti suvremene digitalne metode iz perspektive digitalnog humaniste i informacijskog znanstvenika.
  4. Sažeti utjecaj digitalnih tehnologija na istraživanja društvenim i humanističkim znanostima.
Metode podučavanja
Predavanja i seminari.
Metode ocjenjivanja
Kolokviji i seminarski rad.

Obavezna literatura
  1. Drucker, J. (2021). The Digital Humanities Coursebook (1st ed.). Routledge.
  2. Ignatow, G., & Mihalcea, R. (2017). Text mining: A guidebook for the social sciences. SAGE Publications, Inc.
  3. Digital Methods for Social Science: An Interdisciplinary Guide to Research Innovation: 2016 ; ISBN-13: 9781137453655 ; ISBN-10: 1137453656 ; Edition: 1st ed. 2016.
Dopunska literatura
  1. Big Data in Computational Social Science and Humanities (Computational Social Sciences) 1st ed. 2018 Edition by Shu-Heng Chen (Editor)
  2. Moretti, Franco (2013). "Distant Reading". Verso Books.

Izborni predmet na studijima
Novi i reformirani studiji
  1. Turkologija, sveučilišni prijediplomski dvopredmetni studij, 1. semestar
Fakultetska ponuda
  • Prijediplomski studij: Zimski semestar