Naziv
Govorne vježbe za disanje, glasanje i izgovor
Organizacijska jedinica
Klinička lingvistika i fonetika
ECTS
4
Šifra
266241
Semestri
zimski
Satnica
Predavanja
15
Govorne vježbe
30

Cilj
Naučiti studente imitirati govorni uzor s obzirom na variranje govornoga materijala na segmentalnoj i suprasegmentalnoj razini.
Naučiti studente procijeniti uspješnost imitiranja govornoga uzora kod drugih govornika (studenata).
Naučiti studente izvoditi i preispitati uspješnost izvođenja vježbi disanja, govorne preciznosti, spretnosti i fluentnosti, vježbi olakšane fonacije.
Naučiti studente predložiti i provoditi govorne vježbe za razvoj općih neuro-biomehaničnih sposobnosti djece i odraslih.
Sadržaj
  1. 1 P – Osnovne informacije o kolegiju (obveze studenata: pohađanje nastave, način testiranja znanja kod studenata, literatura, način izvođenja nastave). 2 V – Predstavljanje nastavnika koji će sudjelovati na kolegiju s kratkim uvodom u teme koje će biti obrađene na kolegiju.
  2. 1 P – Vježbe disanja – govorno i negovorno disanje pri različitim posturama, vježbe kontrole govornog disanja. 2 V – Demonstracija vježbi disanja u parovima, evaluacija izvedenih vježbi s osvrtom na moguće poboljšanje u izvođenju vježbe.
  3. 1 P –Vježbe za zaštitu glasa i grkljana (uključujući i postterapijsko razdoblje). 2 V – Demonstracija vježbi za zaštitu glasa i grkljana, evaluacija izvedenih vježbi s osvrtom na moguće poboljšanje u izvođenju vježbe.
  4. 1 P – Vježbe kontrole fonacije – varijacija s obzirom na različite razine glasnoće i visine glasa, odnos fonacijskoga vremena i parametara glasnoće i visine glasa. 2 V – Demonstracija vježbi kontrole fonacije u parovima; studentima se zadaje zadatak povećanja vremena vlastite fonacije (praćenje i bilježenje napretka tijekom semestra uslijed kontinuiranoga provođenja vježbi).
  5. 1 P – Naglasne vježbe - vježbe imitiranja tona i intenziteta u intonacijskim cjelinama prema unaprijed pripremljenom akustičkom materijalu. Vježbe s različitom razinom redukcije lingvističkoga materijala u govoru. 2 V – Demonstracija naglasnih vježbi – vježbi imitiranja tona i intenziteta u intonacijskim cjelinama te evaluacija izvedenih vježbi s osvrtom na moguće poboljšanje u izvođenju vježbe.
  6. 1 P – Vježbe za osvješćivanje i kontrolu biomehaničkih sposobnosti s osvrtom na artikulacijske organe. 2 V – Demonstracija vježbi pomoću ultrazvuka i dodatnih tehnika za samoevaluaciju
  7. 1 P – Vježbe za zaključavanje i učvršćivanje jezika. Dikcija prema palatinalnoj točci i izgovor s različitim položajima zaključavanja jezika. 2 V – Demonstracija vježbi prednjeg izgovora te prijedlog varijacije vježbi s obzirom na trenutno stanje izgovora i izvođenje pojedinog studenta. Samoprocjena i procjena u paru.
  8. 1 P – Vježbe za povećanje pokretljivosti mekog nepca i vrha jezika. 2 V – Demonstracija vježbi promjene tlakova u usnoj i nosnoj šupljini s različitim glasnicima u paru te evaluacija izvedenih vježbi s osvrtom na moguće poboljšanje u izvođenju vježbe.
  9. 1 P – Izgovorna preciznost i dostatnost – teorijski okvir, cilj vježbi i način izvedbe 2 V – Demonstracija vježbi izgovorne preciznosti, studentsko samovrednovanje izvedbe
  10. 1 P – Kognitivna fluentnost – teorijski okvir, cilj vježbi i način izvedbe 2 V – Demonstracija vježbi kognitivne fluentnosti, studentsko samovrednovanje izvedbe
  11. 1 P – Brzinska i prekidna fluentnost – teorijski okvir, cilj vježbi i način izvedbe 2 V – Demonstracija vježbi brzinske i prekidne fluentnosti, studentsko samovrednovanje izvedbe
  12. 1 P – Vježbe za povezivanje glasa i izgovora u glumi, vježbe zagrijavanja i hlađenja glasa. 2 V – Demonstracija vježbi za zagrijavanje i hlađenje glasa, vježbi za oslobađanje glasa.
  13. 1 P – Govorne vježbe u različitim govornim ritmovima, vježbe za razvoj općih neuro-biomehaničnih sposobnosti djece i odraslih, vježbe za poboljšanje kvalitete života 2 V – Demonstracija vježbi u različitim govornim ritmovima, vježbi za razvoj općih neuro-biomehaničnih sposobnosti djece i odraslih, vježbe za poboljšanje kvalitete života. Samoprocjena i procjena u paru.
  14. 1 P – Projektni zadatak – predstavljanje rezultata i evaluacija provedenih vježbi, njihove učinkovitosti, prijedlog izmjena. 2 V – Demonstracija vježbi za disanje, glasanje i izgovor – samoevaluacija i evaluacija kolega-studenata (vježbe se izvode u paru).
  15. 1 P – Ishodi učenja na razini predmeta, prijedlozi konačnih ocjena na temelju studentskih aktivnosti i obveza na kolegiju. 2 V – Ishodi učenja na razini predmeta, prijedlozi konačnih ocjena na temelju studentskih aktivnosti i obveza na kolegiju.

Ishodi učenja
  1. Imitirati govorni uzor u ritmu, intonaciji, govornim riječima i izgovoru te procijeniti uspješnost ovog procesa kod kolega
  2. Preispitati i provoditi vježbe za govorno disanje te procijeniti uspješnost provedenih vježbi
  3. Preispitati i provoditi vježbe za ugodnu i urednu fonaciju te procijeniti uspješnost provedenih vježbi
  4. Preispitati i provoditi vježbe za primjerene intonacijske cjeline i govorni ritam te procijeniti uspješnost provedenih vježbi
  5. Preispitati i provoditi vježbe za naglasak riječi te procijeniti uspješnost provedenih vježbi
  6. Preispitati i provoditi vježbe za izgovornu spretnost i preciznost te procijeniti uspješnost provedenih vježbi
  7. Preispitati i provoditi vježbe za govornu fluentnost i procijeniti uspješnost provedenih vježbi
  8. Predložiti i provoditi govorne vježbe za razvoj općih neuro-biomehaničnih sposobnosti djece i odraslih, za zaštitu glasa i grkljana te poboljšanje kvalitete života (u postrehabilitacijskoj fazi).
Metode podučavanja
Predavanja, vježbe
Metode ocjenjivanja
Redovito pohađanje nastave, demonstracija vježbi za disanje, glasanje i izgovor, usmeni ispit.

Obavezna literatura
  1. Varošanec-Škarić, G. (2010). Fonetska njega glasa i izgovora. Zagreb: FF press. 32-36, 40-44, 56-100.
  2. Varošanec-Škarić, G. (2005). Timbar. Zagreb: FF press. 13-59, 75-83, 94-177-188.
Dopunska literatura
  1. Martin, S. (2021). Voice Disorders: Theory and Practice (3. izdanje). London: Routledge.
  2. Recentni članci, priručnici i knjige iz područja metodike rada na govoru.

Izborni predmet na studijima
Novi i reformirani studiji
  1. Klinička lingvistika i fonetika, sveučilišni diplomski jednopredmetni studij, 1. semestar