Naziv
Francuski jezik za akademske potrebe 4
Organizacijska jedinica
Centar za strane jezike
ECTS
2
Šifra
225421
Semestri
ljetni
Nastavnici
Satnica
Seminar
30
Preduvjeti za upis i polaganje kolegija
Za upis kolegija se moraju

Cilj
Usvajanje tehnika pisanja sažetaka, razvijanje vještine govorenja o akademskim i stručnim temama i usvajanje akademskog i stručnog vokabulara.
Sadržaj
  1. 1. nastavna jedinica:Ponavljanje obrađenih gramatičkih jedinica i usvojenog vokabulara iz prethodnog semestra. Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. Nominalizacija, rod imenice. Usvajanje novog vokabulara. Upute za domaću zadaću.
  2. 2. nastavna jedinica:Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. La mis en relief. Usvajanje novog vokabulara. Vježbe i zadaci. Provjera prethodne zadaće i davanje uputa za sljedeću zadaću.
  3. 3. nastavna cjelina:Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. Tvorba i upotreba pasiva. Vježbe i zadaci. Usvajanje vokabulara. Provjera i diskusija o prethodnoj domaćoj zadaći te priprema sljedeće.
  4. 4. nastavna cjelina:Lekcija iz obvezatnog udžbenika. Pričanje o prošlim događajima – upotreba perfekta, imperfekt i pluskvamperfekta (aktiv i pasiv). Usvajanje vokabulara vezanog uz film i kinematografiju općenito. Kritika filma – domaća zadaća.
  5. 5. nastavna jedinica:Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. Izražavanje želja i nade – indikativ i konjuktiv. Vježbe i zadaci. Usvajanje novog vokabulara. Provjera i diskusija o prethodnoj zadaći i davanje uputa za sljedeću zadaću.
  6. 6. nastavna jedinica:Lekcija iz obvezatnog udžbenika. Tvorba i upotreba kondicionala. Vježbe i zadaci. Usvajanje novog vokabulara. Provjera domaće zadaće i davanje uputa ta pisanje nove.
  7. 7. nastavna jedinica:Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. Usvajanje vokabulara vezanog za humanitarni rad. Finalne rečenice. Vježbe i zadaci. Davanje uputa za pisanje domaće zadaće.
  8. 8. nastavna jedinica:Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. Kondicionalne rečenice. Vježbe i zadaci. Dogovor sa studentima o izboru kraćeg stručnog teksta kojeg će samostalno prezentirati na sljedećem satu.
  9. 9. nastavna jedinica:Prezentacija studenata o izabranoj temi. Komentar i diskusija o izlaganju. Lekcija iz obvezatnog udžbenika. Izražavanje uzroka i posljedice. Vježbe i zadaci. Usvajanje novog vokabulara. Upute za pisanje domaće zadaće.
  10. 10. nastavna jedinica:Prezentacija studenata o izabranoj temi. Komentar i diskusija o izlaganju. Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje sudio materijala. Izražavanje slaganja i neslaganja. usvajanje novog vokabulara. Provjera prethodne i priprema sljedeće domaće zadaće.
  11. 11. nastavna jedinica:Prezentacija studenata o izabranoj temi. Komentar i diskusija o izlaganju. Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. Vježbe i zadaci. Provjera domaće zadaće i davanje uputa za pisanje sljedeće.
  12. 12. nastavna jedinica:Prezentacija studenata o izabranoj temi. Komentar i diskusija o izlaganju. Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. Indirektne zamjenice : y, en. Vježbe i zadaci. Provjera domače zadaće i davanje uputa za pisanje sljedeće.
  13. 13. nastavna jedinica:Prezentacija studenata o izabranoj temi. Komentar i diskusija o izlaganju. Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. Priloške odredbe za vrijeme. Pisanje biografije. Provjera domaće zadaće i davanje uputa za pisanje sljedeće.
  14. 14. nastavna jedinica:Prezentacija studenata o izabranoj temi. Komentar i diskusija o izlaganju. Lekcija iz obvezatnog udžbenika, slušanje audio materijala. Indirektni govor – u prošlosti. Slaganje vremena. Vježbe i zadaci. Provjera domaće zadaće i davanje uputa za pisanje sljedeće.
  15. 15. nastavna jedinica:Ponavljanje leksičkih i gramatičkih cjelina u svrhu pripreme za završni ispit.

Ishodi učenja
  1. Argumentirano raspravljati o stručnim temama na francuskom jeziku
  2. Održati izlaganje na stručnu temu.
  3. Napisati sažetak stručnog teksta / rada na francuskom jeziku.
  4. Skicirati i napisati esej na stručnu temu.
Metode podučavanja
Metoda razgovora, pitanja i odgovora, demonstracije, istraživanja, suradničkog i samostalnog učenja.
Metode ocjenjivanja
Sudjelovanje u nastavi 5 % Pisanje zadaća 5 % Usmeno izlaganje 30 % Kolokviji 30 % Završni pismeni ispit 30 %

Obavezna literatura
  1. 1) A. Berthet, C. Hugot, V. Kizirian, B. Saampsonis, M. Waendendries : Alter ego 2, Hachette, Paris, 2006.
Dopunska literatura
  1. 1) Akyüz, Anne; Bazell-Shahmaei, Bernadette; Bonenfant, Joëlle; Flament, Marie-Francoise; Lacroix, Jean; Moriot, Daniel; Renaudineau, Patrice, 2000., Exercices de vocabulaire en contexte, Hachette Livre, Paris 2) Vježbe i materijali sa internetskih stranica

Izborni predmet na studijima
  1. Arheologija, sveučilišni prijediplomski jednopredmetni studij, 4., 6. semestar
  2. Povijest, sveučilišni prijediplomski jednopredmetni studij, 2., 4., 6. semestar
  3. Arheologija, sveučilišni prijediplomski dvopredmetni studij, 4., 6. semestar
  4. Fonetika, sveučilišni prijediplomski dvopredmetni studij, 2. semestar
  5. Lingvistika, sveučilišni prijediplomski dvopredmetni studij, 2. semestar
  6. Povijest, sveučilišni prijediplomski dvopredmetni studij, 2., 4., 6. semestar
  7. Španjolski jezik i književnost, sveučilišni prijediplomski dvopredmetni studij, 4. semestar
Fakultetska ponuda
  • Prijediplomski studij: Ljetni semestar